Estremoz
alentejo
13 juni 2016
openflesdagen 11 & 12 november
17 oktober 2017
cutting primitivo

Primitivo is een blauw druivenras uit Puglia, maar ook in Basilicata vinden we primitivo terug.
In Puglia diende primitivo traditioneel vooral voor bulk- of blendwijn.  Gelukkig wint deze druif opnieuw sterk aan waardering, en wordt het door producenten opnieuw aangeplant.
Van primitivo vinden we vooral droge wijnen en in mindere mate worden ook (licht)zoete en zelfs versterkte wijnen geproduceerd.
Een wijnthema waar al vele duizenden bladzijden over geschreven zijn en waar al ontelbare onderzoeken aan gewijd zijn is de herkomst van druivenrassen. Met primitivo is het niet anders gegaan.
Wegens het ontbreken van schriftelijke bronnen die de druif vermelden wist men dat primitivo geen autochtoon Italiaans ras was en dus slechts de laatste eeuwen vanuit een ander land binnengebracht was. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw vermoedde men dat primitivo omwille van haar uitzicht en kenmerken minstens sterk verwant was aan de Californische zinfandel. Het duurde tot 2002 dat onderzoekers aan de Davies universiteit in Californië de echte familieverbanden ontmaskerden via DNA-onderzoek: zinfandel en primitivo zijn genetisch identiek en hebben dezelfde ‘ouder’ : de Kroatische druif crljenak kastelanski. Sommige bronnen beweren dat  crljenak kastelanski in het begin van de negentiende eeuw eerst naar Californië verhuisde en daarna in de twintigste eeuw door Italiaanse migranten  terug naar Puglia kwam als primitivo. Andere – Italiaanse – bronnen vermelden dan weer dat de primitivo al in de achttiende eeuw rechtstreeks van Kroatië werd binnengebracht.
Hoe dan ook:  dankzij het succes van zinfandel zijn wijnliefhebbers primitivo gaan herontdekken en waarderen.
Het rijp donker fruit (bessen en/of pruimen) komt steeds mooi tot uiting in zowel de geur als de smaak en voeg daarbij nog zachte tannines, een laag tot medium zuurgehalte en de succesingrediënten zijn bekend. Primitivo rijpt in de zuiderse zon zeer snel en ontwikkeld veel natuurlijke suikers  wat na de gisting soms in een flink alcoholgehalte resulteert.  Schola Sarmenti slaagt er in om de alcohol mooi te verweven en voldoende (zuren)frisheid te bewaren om het rijpe fruit te ondersteunen.
Bewaarkracht: de  lichtste wijnen hooguit 3 jaar na oogstdatum, de beste tot 5 jaar na oogstdatum

Te drinken bij: zomaar genieten van een goed glas,  pasta met tomatensaus, rood vlees, gegrild of gebakken.

Comments are closed.

Reserveer Tafel