cutting primitivo
primitivo
13 juni 2016
Estremoz

Estremoz, view for Tiago Cabaço

De naam “além do Tejo” betekent letterlijk “over de Taag”. Het is geen aaneengesloten wijnregio, maar de verzamelnaam voor een aantal kleinere, verspreid liggende herkomstgebieden.

 Alentejo is vooral golvende vlaktes en zachte heuvels. Er is een grote verscheidenheid aan bodems: schist, rose marmer, graniet, kalksteen (vaak op een waterhoudende kleilaag).

DOP Alentejo heeft acht sub-regios die samen een vijfde van de Vinho Regional Alentejano beslaan. Portalegre in het noord-oosten aan de voet van het São Mamede gebergte,  met meer regen en vooral ’s nachts koelere temperaturen, die samen met oude wijnstokken voor complexe en frisse wijnen zorgen.

Borba, Évora, Redondo en Reguengos zijn meer typisch voor Alentejo, en bieden zachte, harmonieuze en vlot drinkbare rode wijn.  Wijnbouw is een uitdaging in Granja-Amareleja, Moura en Vidigueira, met een arme kalksteen bodem en een beduidend heet klimaat. Desondanks maakt een nieuwe generatie wijnbouwers wijnen met alle kwaliteiten van het zuidelijke deel van Alentejo.

Antão vaz is zowat de topdruif van de regio, een goede aciditeit en tropisch fruit. Antão vaz  kan een lagering op eikenhouten vat aan . Ook arinto en roupeiro bieden de broodnodige frisheid;  Diagalves, Manteúdo, Perrum en Rabo de Ovelha vullen het gamma witte druiven aan. Aragonez (tempranillo) is de algemeen aangeplante rode druif. Alicante Bouschet is dikwijls de inktzwarte ruggengraat van rode blends. Touriga nacional, alfrocheiro, castelão and trincadeira spelen een belangrijke rol.  Moreto, tinta caiada en tinta grossa worden gebruikt in sommige blends.

Vaak worden Syrah en cabernet sauvignon gebruikt in moderne blends van Vinho Regional.

Comments are closed.

Reserveer Tafel